Sunday, December 6, 2009

tebaik untuk anda~

~Whats good for life??
*don't let what u can't do stops u from doing what u can do*MySpace
...
~Doa mengawal diri daripada sikap panas baran~
“Ya Allah sejukkanlah hatiku dengan salji dan kesejukkan dan air yg sejuk,,,ya Allah bersihkanlah hatiku daripada dosa-dosa sebagaimana engkau membersihkan baju yang putih daripada kekotoran”
......

keraguan anda??
MySpace

1) Banyak orang kata kalau buat sesuatu tu kerana Allah taala,tapi kebanyakkan orang sekarang nie lakukan sesuatu tue untuk diri sendiri..contoh..stdy..stdy kerana diri sendiri..kerna nak kaya..bukan kerana Allah taala…then soalannya yang dibelajar tue kan dapat pahalakah??

-hmmm....dlm hal nie...sebenarnya,Allah lebih mengetahuinya...kerna hanya Dia yg maha mengetahui qado n qadar manusia...hanya Allah yg berhak memberi pahala n dosa...kalo kita tengok sekarang ada juga orang yg x mengamalkan ciri2 islam tp still berjaya di dunia...akhiirat blum pasti...so..,kalo kita belajar dengan rajin,istiqamah...insyaallah Allah akan tunjuk jalan kemudahan dalam dia belajar...maybe dia akan tenang although dia taw apa yg dia belajar susah....

2) Bagaimana nak jadi golongan yg kusyuk dalam sembahyang???cne urh?

-nak sembahyang dengan kusyuk??>...apa2 pon sesuatu perkara kalau kita ikhlas dalam melaksanakanya...insyaallah nikmat la yg kita akan dapat...kepuasan yg dikurniakan...jadi apa2 pon kita perlu lah,mengikhlaskan diri kpd Allah swt dalam mengerjakan ibadat...wuduk itu penting,,,nak wuduk biar betul-betul...bak kata pepatah,...alang-alang menyelup pekasam biar sampai ke pangkal lengan or genggam bara api biar sampai jd arang...bila wuduk kita penuh tertib...x cincai je,insyaALLaH akan menjana la ke arah kekusyukkan nanti...time sembahyang pula..kena la fokus pada tempat sujud bak kita mentelaah buku sampai lewat malam....dengan kita memahami ayat al-fatihah jua dapat membawa kita ke arah kekusyukkan...kesimpulannya,kita perlu la berusaha memperbaiki diri agar perkara-perkara nie x megganggu konsentrasi kita dlm solat.

1 comment:

maraya daigaku said...

isi sungguh padat namun bahasa perli diperbaiki